Plemeno Jersey

Jerseyský skot, též Jersey, je malé dojné plemeno pocházející z ostrova Jersey v průlivu La Manche a je charakteristické jemnou štičí hlavou, ušlechtilou tělesnou stavbou a vysokým obsahem bílkoviny a tuku v mléce. Společně s příbuzným plemenem guernseyského skotu se označuje jako kanálové plemeno.

Je to plemeno, které má nejvyšší relativní mléčnou užitkovost v poměru k tělesné hmotnosti, mléko má vysoký obsah bílkovin, od 4,1-4,4 % a velmi vysoký obsah tuku která se v závislosti na stravě a ročnímu období pohybuje mezi 6,2–7,5 %. Mléko jerseyských krav tak v porovnání s mlékem ostatních plemen obsahuje mnohem vyšší podíl sušiny, zvláště proteinových částic – o 20 % více, ale také např. vápníku – o 15 % více. Jerseyské mléko je rovněž nejvhodnější pro výrobu mléčných výrobků. Tukové kapénky jsou velké a usnadňují stloukání na máslo, vysoký obsah pevných složek též předurčuje toto mléko k výrobě sýrů. Díky velkému obsahu beta-karotenu je mléko žlutě zbarvené. Vše výše uvedené tak znamená, že mléčné výrobky plemena Jersey jsou nezaměnitelné svou kvalitou a chutí.